Organizacja i zarządzanie w przemyśle

 

W latach 90. pozycja Instytutu została wzmocniona poprzez intensyfikację działalności naukowo-badawczej, wydawniczej i szkoleniowej. Główne kierunki działania to: usługi na zlecenie jednostek administracji państwowej; prace na rzecz przedsiębiorstw związane z restrukturyzacją, prywatyzacją, marketingiem; analiza i wykorzystanie szans związanych z przystąpienia Polski do Unii Europejskiej w tym pozyskiwanie funduszy; wdrażanie systemów jakości w przedsiębiorstwach i laboratoriach; rozwój współpracy z zagranicą; kształcenie kadr naukowych.

 
styczeń
31 '15

Substancje żelujące w przemyśle spożywczym

Jacek Gos

Jacek Gos

Skrobia modyfikowana chemicznie to różne substancje, które mają odmienne właściwości fizykochemiczne i funkcjonalności. Z tego powodu stosuje się je w różnych miejscach. Substancje żelujące różnią się bowiem od siebie i to znacznie. Skrobia utleniona jest w Polsce najbardziej popularna. Wytwarza się z niej przede wszystkim desery mleczne i owocowe.
Innej skrobi używa się do produkcji majonezów, sosów czy margaryn niskotłuszczowych. To najlepsza jest pozyskana w procesie ekstrakcji mówi specjalista branży z firmy www.ppz-niechlow.pl

Inaczej jest z mąką ziemniaczaną. To właściwie klasyczna skrobia ziemniaczana, powstająca dzięki działaniu mikrocząsteczek skrobi o budowie rozgałęzionej. Jej właściwości zależą w głównej mierze od proporcji amylopektyny i amylozy. Pozyskuje się ją bowiem z bulw ziemniaka poprzez rozcieranie, najczęściej mechaniczne. Potem jest myta i poddawana rafinacji. W efekcie uzyskujemy biały proszek. Trudno rozpuścić ją w zimnej wodzie, dopiero w ciepłej przybrać może ona postać kleiku.

Za pomocą mąki ziemniaczanej produktom spożywczym nadaje się określony kształt. Chroni ona także przed bez wątpienia szkodliwym oddziaływaniem wilgoci. Skrobia ziemniaczana wpływa też na zapewnienie trwałości podczas całego okresu przechowywania.

przemysł spożywczy
żywność
dodatki

frazy kluczowe: przemysł spożywczy, żywność, dodatki


Komentarze internautów

Twoja opinia na ten temat jest dla nas bardzo ważna. Podziel się ze mną swoją opinią w tym temacie.

Twój pseudonim:

Twoja opinia:
 

Warto zobaczyć

Produkcja, Biznes, Przemysł, Atex, Bezpieczeństwo, Business inteligence, Certyfikat iso

Piszą na tym blogu

Michał Bąk, Jacek Gos, Alicja Miernikiewicz

Archiwum

Styczeń 2019, Sierpień 2018, Maj 2018, Listopad 2017, Październik 2017, Sierpień 2017, Lipiec 2017, Lipiec 2016, Czerwiec 2016, Listopad 2015, Lipiec 2015, Luty 2015, Styczeń 2015